Tekvicové lievance na pomalé rána

Raňajky sú mojim obľúbeným jedlom a často aj motiváciou vstať z postele. Keď si na ráno naplánujete raňajky, na ktoré sa už večer tešíte, hneď sa vstáva lepšie. Cez týždeň väčšinou striedam tie isté zdravé a rýchle varianty, ktoré si ale stále snažím vychutnať. Na špeciálne dni si ale vždy rada pripravím nejaké výnimočné raňajky. Užijem si ich prípravu bez ponáhľania a potom si sadnem ku stolu s voňavým hrnčekom horúcej kávy a vytešujem sa z každého sústa tejto chvíle. Tieto raňajky sa už stali takým rituálom. Možno preto k nám návštevy chodia na raňajky namiesto večere. 

Povedala som, že tieto raňajky si robím v špeciálne dni. Tým nemyslím len narodeniny a prázdniny. Niekedy prehlásime deň za špeciálny len preto, že sme si povedali, že by sa nám taký hodil. Dobrá výhovorka spraviť si lievance nie? O to viac, ak sú voňavé a obláčikovo jemné ako tieto tekvicové.

Tekvicové lievance sa úžasne hodia na krásny jesenný víkend. Ako lepšie si ho spomaliť, než trpezlivým otáčaním každej jednej palacinky, až kým celá kuchyňa nevonia po masle a škorici.

Doprajte si túto chvíľu. Vysávač vás počká. Upečte si tekvicové pyré aj do zásoby aj keby sa vám z toho raňajky premenili na sobotný brunch o 11tej.

Prajem vám krásny jesenný víkend.

Recept na 14 lievancov

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky perníčkového korenia (zmes škorice, muškátového orieška, zázvoru, klinčeka)
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžička esencie vanilky z Madagaskaru
  • 1 hrnček tekvicového pyré
  • 2 vajíčka
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 1 a pol hrnčeka mlieka

Postup

  • Najprv si zmiešame múku, prášok do pečiva, korenia a soľ v jednej miske
  • V druhej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom, tekvicovým pyré, vanilkovou esenciou a maslom a nakoniec aj mliekom.
  • Postupne prilejeme tekutú zmes do suchej a opatrne premiešame. Cesto na chvíľu odložíme.
  • Rozpálime panvicu, rozpustíme na nej trošku masla a prilejeme cesto. Ak prilejete príliš veľa, bude sa lievanec ťažšie otáčať. Necháme na stredne slabom ohni až kým sa na povrchu lievanca nezačnú robiť bublinky, potom otočíme a ešte chvíľu (30 sekúnd) necháme z druhej strany.
  • Podávame poliate javorovým sirupom, s veľkou lyžicou bieleho jogurtu a hrsťou orieškov. Skvelé sú ale aj s bánanmi skaramelizovanými na panvici s javorovým sirupom alebo tvarohom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top