Raňajky sú mojim obľúbeným jedlom a často aj motiváciou vstať z postele. Keď si na ráno naplánujete raňajky, na ktoré sa už večer tešíte, hneď sa vstáva lepšie. Cez týždeň väčšinou striedam tie isté zdravé a rýchle varianty, ktoré si ale stále snažím vychutnať. Na špeciálne dni si ale vždy rada pripravím nejaké výnimočné raňajky. Užijem si ich prípravu bez ponáhľania a potom si sadnem ku stolu s voňavým hrnčekom horúcej kávy a vytešujem sa z každého sústa tejto chvíle. Tieto raňajky sa už stali takým rituálom. Možno preto k nám návštevy chodia na raňajky namiesto večere.
![](https://i0.wp.com/rozliatymtusom.sk/wp-content/uploads/2019/10/67810111-3CEB-46BE-A6E1-3988F1771D48.jpg?resize=683%2C1024)
Povedala som, že tieto raňajky si robím v špeciálne dni. Tým nemyslím len narodeniny a prázdniny. Niekedy prehlásime deň za špeciálny len preto, že sme si povedali, že by sa nám taký hodil. Dobrá výhovorka spraviť si lievance nie? O to viac, ak sú voňavé a obláčikovo jemné ako tieto tekvicové.
![](https://i0.wp.com/rozliatymtusom.sk/wp-content/uploads/2019/10/60FB43A1-373D-44F1-BD87-02F843376617.jpg?resize=683%2C1024)
Tekvicové lievance sa úžasne hodia na krásny jesenný víkend. Ako lepšie si ho spomaliť, než trpezlivým otáčaním každej jednej palacinky, až kým celá kuchyňa nevonia po masle a škorici.
Doprajte si túto chvíľu. Vysávač vás počká. Upečte si tekvicové pyré aj do zásoby aj keby sa vám z toho raňajky premenili na sobotný brunch o 11tej.
![](https://i0.wp.com/rozliatymtusom.sk/wp-content/uploads/2019/10/C0015C5A-A0E5-45F1-8D4A-770820CF7EB2.jpg?resize=683%2C1024)
Prajem vám krásny jesenný víkend.
![](https://i0.wp.com/rozliatymtusom.sk/wp-content/uploads/2019/10/B3B06561-3EB8-477E-82DE-BD28FFE4FB64.jpg?resize=675%2C843)
![](https://i0.wp.com/rozliatymtusom.sk/wp-content/uploads/2019/10/C1364687-8323-4E46-B504-B0156C7A750F.jpg?resize=683%2C1024)
Recept na 14 lievancov
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky perníčkového korenia (zmes škorice, muškátového orieška, zázvoru, klinčeka)
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička esencie vanilky z Madagaskaru
- 1 hrnček tekvicového pyré
- 2 vajíčka
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1 a pol hrnčeka mlieka
Postup
- Najprv si zmiešame múku, prášok do pečiva, korenia a soľ v jednej miske
- V druhej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom, tekvicovým pyré, vanilkovou esenciou a maslom a nakoniec aj mliekom.
- Postupne prilejeme tekutú zmes do suchej a opatrne premiešame. Cesto na chvíľu odložíme.
- Rozpálime panvicu, rozpustíme na nej trošku masla a prilejeme cesto. Ak prilejete príliš veľa, bude sa lievanec ťažšie otáčať. Necháme na stredne slabom ohni až kým sa na povrchu lievanca nezačnú robiť bublinky, potom otočíme a ešte chvíľu (30 sekúnd) necháme z druhej strany.
- Podávame poliate javorovým sirupom, s veľkou lyžicou bieleho jogurtu a hrsťou orieškov. Skvelé sú ale aj s bánanmi skaramelizovanými na panvici s javorovým sirupom alebo tvarohom.