Indický dahl z čiernej šošovice

Šošovicový dahl je jedlo, ktoré sa u nás doma podáva v lenivé dni. Boli časy, keď som ho varila aspoň raz za týždeň. Obľúbila som si ho vďaka indickej chuti a nenáročnej príprave. Vždy som ho ale zvykla variť z červenej šošovice a mrkvy. Tento recept vznikol tak, že som potrebovala uvolniť sklenenú nádobu, v ktorej mi zostal presne hrnček čiernej šošovice. Spomenula som si na letnú návštevu Londýna a obed v bombajskej reštaurácii Dishoom a ich nezabudnuteľný čierny dahl (oproti ktorému je tento recept len slabou spomienkou). A tak vznikol tento voňavý recept plný výrazných chutí a bol taký dobrý sám o sebe, že sme si ho dali len tak bez prílohy.  

Čiernu šošovicu belugu, tiež známu ako kaviárovú, nájdete vo väčších supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou. Netreba ju namáčať, aj keď jej príprava stále trvá trocha dlhšie ako tej červenej. Má veľa výživných vlastností, je skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny a dobre dokáže zasýtiť.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané na kúsky
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžička koriandrových semiačok
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky (podľa chuti aj trochu chili)
  • 1 lyžička korenia garam masala
  • 2cm čerstvého zázvoru
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 1 hrnček čiernej šošovice
  • 3 hrnčeky vody
  • šťava z 1/2 citróna

Postup:

  1. V hrnci zohrejeme olivový olej a na slabom ohni niekoľko minúť osmažíme na drobno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme rascu, závor a cesnak a necháme ešte minútu. Potom pridáme zvyšné korenie a varíme ďalšiu minútu.
  3. Pridáme paradajky a necháme pár minúť variť. Potom pridáme šošovicu, vodu a kokosové mlieko a privedieme k varu.
  4. Dahl varíme na miernom ohni asi 40 minút, až kým šošovica nezmekne. Občasne premiešame, aby sme sa vyhli pripáleniu.
  5. Nakoniec dochutíme soľou a korením a citrónovou šťavou.
  6. Podávame samotné alebo s ryžou. Do hotového dahlu môžeme primiešať lyžičku masla alebo jogurtu a posypať ho čerstvým petržlenom.

2 Comments

  1. Dagmar Görnerová
    15. októbra 2021

    1/2 lyžičky razce…. to asi má byť rasca (kmín). Či? A náš slovenský, alebo rímsky? Lebo mám skúsenosť, že vo svete viac poznajú rímsky …

    Odpovedať
    1. Lucia Calvo
      15. októbra 2021

      Vlúdil sa tam preklep, ďakujem za upornenie 🙂 A áno, zvyknem používať rísmku.

      Odpovedať

Napísať odpoveď pre Lucia CalvoZrušiť odpoveď

Scroll to top