V tomto jesennom počasí mi často ide chuť na nejakú horúcu krémovú polievku. Hlavne keď prídem večer domov z tej zimy a tmy. Keď ide o krémové polievky, beriem ktorúkoľvek príchuť! Tej tekvicovej sa teraz asi každý nevie dojesť.
Jedna z mojich obľúbených je ale pórkovo-zemiaková. Dobrá je aj sama o sebe, ale ešte lepšie vyznie s trochou pažítky a chrumkavo opečenej slaninky. Keď som ju raz pripravovala, odrezala som si pažítku z babičkinej záhrady a na doštičke ju rýchlo nasekala, aby bolo na fotku. Keď babička uvidela moju prácu vraví mi, že v dedinskej škole by som teda jednotku nedostala. A tak som sa dozvedela, že v škole, kam chodila moja prababička, babičkina mama, sa namiesto dejepisu známkovalo okrem iného, ako tenko vie hospodyňka nasekať pažítku. Zase som sa niečo nové naučila. Odvtedy si na to každý krát, keď použijem pažitku spomeniem.
Recept na 4 porcie
Ingrediencie
- 2 menšie zemiaky
- 1 pór
- hŕsť čerstvej pažiíky
- 3 tenké plátky anglickej slaniny nakrájanej na malé kúsky
- zeleninový bujón rozpustený v 1l vody
- 100ml smotany na varenie
- soľ, čierne korenie
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- chlebík
Postup
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pór priečne rozrežeme a umyjeme. Odstránime tvrdé zelené listy a zvyšok nakrájame na drobno.
- Na olivovom oleji speníme 1 strúčik cesnaku a pridáme pór a zemiaky. Všetko premiešame a necháme 1 minútu na slabom ohni a následne zalejem vývarom. Necháme variť cca 10 minút, kým sa zemiaky neuvaria domäkka.
- Zložíme hrniec z ohňa a ponorným mixérom polievku dojemna rozmixujeme. Hrniec vrátime na šporák, pridáme smotanu a necháme zovrieť. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Na panvici pomaly na slabšom ohni do chrumkava upražíme slaninku. Pažitku nasekáme na drobno, chlebík opečieme a potrieme cesnakom. Polievku podávame posypanú pažitkou a slaninkou a zajedáme chlebíkom.