Krémové kura na šampiňónoch

Hmm kúsok napovrchu chrumkavého a vo vnútri šťavnatého kuraťa ponoreného v smotanovej omáčke plnej lahodných chutí bylinkových šampiňónov a slabého náznaku horčice, a to všetko v jednej panvici.

Tento recept vznikol improvizovane jedného dňa, keď som po dlhšej dobe chcela uvariť na obed mäso. Stále to ale muselo byť po mojom. A teda zaliate v krémovej omáčke, plné výraznej hubovej chuti a voňavé po bylinkách. 

Do panvice som zamiešala naše bežné potraviny, po ktorých každý týždeň aspoň raz siahnem, nech už varím čokoľvek.

Cibuľa so šampiňónmi sú už od dávna neporaziteľnou kombináciou. No a špenát, ten dávam asi do všetkého. Keby som mala doma parmezán, tak ho tam tiež primiešam.  Výsledok bol ale vynikajúci aj bez neho. Dokonca mi tam vôbec nechýbal a ďalší krát som recept už automaticky varila bez neho. Majte slobodu si ho tam dodatočne nastrúhať. 

Chutí skvele podávané aj s ryžou aj bulgurom.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g šampiňónov
  • hŕsť lístkov špenátu
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžica masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 300 ml zeleninového (alebo hubového) vývaru
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička mletého rozmarínu
  • soľ a korenie

Postup:

  1. V hlbokej panvici zohrejeme olej a maslo.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a na slabom ohni vložíme do panvice. Pridáme nakrájané šampiňóny. Trošku osolíme, okoreníme, pridáme štipku papriky a rozmarínu a opekáme do mäkka.
  3. Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky. Ak je nejaký kus veľmi hrubý, prekrojíme ho na tenšie. Pripravené mäso trošku osolíme a okoreníme paprikou a rozmarínom.
  4. Šampiňońy s cibulou odložíme nabok a tú istú panvicu rozpálime na silnom ohni. Pridáme mäso a opekáme niekoľko minút do hneda z oboch strán.
  5. Šampiňóny vrátime do panvice a celú zmes poprášime múkou a premiešame vareškou.
  6. Následne prilejeme vývar, poriadne premiešame a privedieme k varu. Potom prilejeme aj smotanu. Pridáme horčicu. Po chvíľke by omáčka mala zhustnúť. Ochutnáme ju a prípade dokoreníme.
  7. Nakoniec prisypeme špenát a miešame až kým nezvedne.
  8. Podávame s ryžou, bulgurom alebo quinoou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top