Earl grey scones s pomarančovou polevou

Obdobie piknikov, záhradných posedení a slnenia sa na tráve je pomaly tu, tak ho privítajme najvyššiou formou piknikového umenia, a to anglickým čajovým dýchankom. Vytiahnite letné midi šaty a porcelán. Stretneme sa v záhrade. Ešte teplé scones plnené malinovým džemom a smotanou zapijeme vanilkovou „londýnskou hmlou“ a hádam nám nezaprší.

Väčšina tradičných kaviarní a čajovní v anglicku má vo svojej ponuke Afternoon Tea, ktorý si nemusíte objednať o piatej, ale podávajú ho okolo toho času. Keď si ho objednáte (a v slávnych podnikoch ako hotel Ritz za to viete nechať aj 60 eur), prestrú pred vás čajník s čiernym čajom, samozrejme džbánik s mliekom, a k tomu, podľa toho, akú hladnú verziu ste si vybrali, etažér plný koláčikov a toastov. Hlavný čajový koláčik v tomto zátiší je práve klasický anglický scone. Možno dostal aj vlastné poschodie na etažéri. K nemu vám naservírujú aj misku s džemom a clotted cream, ktorý som u nás zatiaľ nikde neobjavila a teda sa uspokojím s kyslou smotanou.

Na náš dýchánok som ale tradičné scones ešte trochu vylepšila. Môžete si ich upiecť do 2 príchutí. Klasický recept, ktorý je už tak výborný s príchuťou earl grey a pomaranča, môžete ešte obohatiť o čučoriedky.

Londýnska hmla je earl grey vyluhovaný v teplom mlieku, s kvapkou vanilkovej esencie. Skúste si do neho vyluhovať aj trochu sušenej levandule.

Recept na 10 scones

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g kryštáľového cukru
  • štipka soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • obsah 2 earl grey čajových sáčkov
  • kôra z jedného pomaranča
  • 80 g studeného masla
  • 65 g kefíru
  • 65 g kyslej smotany
  • 1 vajíčko
  • (podľa chuti hŕsť mrazených čučoriedok)

Poleva:

  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • práškový cukor

Postup:

  1. V miske zmiešame smotanu, kefír a vajčko.
  2. V mise zmiešame suché ingrediencie (múku, čaj, cukor, soľ, kôru a prášok do pečiva).
  3. Maslo nakrájamé na malé kocky a prstami ho zapracujeme do múčnej zmesi, až kým sa štruktúra nebude podobať omrvinkám.
  4. Prilejem smotanovú zmes do sypkej a opatrne zmiešame. Ak robíme čučoriedkové scones, teraz je čas pridať čučoriedky. Nebojte sa, ak sa vám cesto zafarbí, po upečení to nebude vidieť.
  5. Pripravíme si pomúčnenú podložku a zmes na ňu vysypeme. Niekoľko minút cesto miesime. Vytvarujeme z neho obdĺžnik, ktorý následky preložíme na seba a zapracujeme do nového obdĺžnika, opakujeme. Nakoniec ešte raz zložíme napoly a vypracujeme do asi 4cm vysokého cesta.
  6. Pomúčnime okraje okrúhlej vykrajovačky na sušienky a vykrojíme z cesta scones, ktoré poukladáme na papierom vystlaný plech. Zvyšné cesto znovu vypracujeme a vykrojíme. Pripravené scones ešte na pol hodinu skryjeme do chladničky (alebo aj mrazničky) a rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  7. Zatiaľ si pripravíme polevu. Do misky vylejem šťavu z pomaranča. Pridávame cukor, až kým nám zo šťavy vznikne hustá, ale stále tekutá stredne priehladná poleva. Ak ju chceme zriediť, pridáme viac šťavy.
  8. Scones pečieme 20 minút. Po vychladnutí ich polejeme polevou.
  9. . Podávame prekrojené s džemom s lyžicou kyslej smotany. 

Napíš čo si myslíš

Scroll to top