Jahodová roláda ako obláčik

Keď si z nej odkrojíte lyžičkou, zistíte prečo je ako obláčik.

Iba si predstavte, že by ste snehovú Pavlovu natreli šľahačkou, posypali jahodami a zavinuli do sladkej rolky. K tomu si ešte predstavte štadrú dávku jahodovej polevy – a budete vedieť, čo mám na mysli.

Vôbec sa nebojte toho, ak rolka nebude vyzerať dokonale upravene a jej rezy nebudú symetrické slimáky. Krása tohto dezertu je podľa mňa v tej nedokonalosti a o to viac si ju treba užiť. Slobodne ju ozdobte, tým čo vám príde do ruky a vykašlite sa na upravenosť alebo presné množstvo (toho sa ale držte pri pečení cesta). Nech sa to sype a leje.

Jahodová poleva je v tomto recepte niečo navyše. Roláda bude stále obláčikovo jemná a jahodovo sladká aj bez nej, ale ako to už v živote so všetkým býva, omáčka je vždy dobrý nápad, a čím viac, tým lepšie! Pridá celej roláde novú sviežosť a textúru.

Recept na 1 roládu

Ingrediencie na roládu:

  • 4 bielka (z väčších vajíčok)
  • 2/3 hrnčeka kryštáľového cukru
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1 lyžička octu
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 1 hrnček čerstvých jahôd nasekaných na kúsky (alebo iné ovocie)

Jahodová poleva:

  • 1 hrnček jahôd
  • 3 lyžice kryštáľového cukru
  • 1 a pol lyžičky kukuričného škrobu

Postup:

  1. Obdĺžnikový plech približne 40x30cm vystelieme papierom na pečenie tak, aby pokrýval aj strany plechu. Rúru predhrejeme na 160 stupňov.
  2. V malej miske zmiešame škrob, ocot a vanilku.
  3. Vyšľaháme bielka do tuha. Potom postupne pridávame cukor a škrobovú zmes a zakaždým prešľaháme. Sneh by mal byť tuhý a držať aj po otočení misy hore nohami.
  4. Sneh vareškou rozotrieme do hladka a rovnomerne na plech a dáme piecť asi na 25 minút. Povrch by mal byť sfarbený dozlatova.
  5.  Na linku si dáme utierku, na ktorú položíme jeden papier na pečenie, ktorý posypeme trochou práškového cukru. Po dopečení snehového cesta ho vyklopíme na túto pripravenú plochu, tak aby pôvodný papier na pečenie z plechu ostal na vrchu upečeného cesta (na stole máme vrstvy utierky, papiera s cukrom, cesta a papiera z plechu.) Opatrne tento papier odlúpneme a cesto prikryjeme novým čistým papierom. Chytíme si všetky vrstvy (utierka, papier, cesto, papier) z kratšej strany a opatrne ich všetky zatočíme do seba. Necháme až kým roláda nevychladne. Tento ktok je dôležitý. Ak by cesto vychladlo v rovnej polohe, pri zatočení by sa zlomilo.
  6. Vyšľaháme šľahačku s práškovým cukrom a pripravíme si jahodovú omáčku (ak ju používáme). 
  7. Omáčku pripravíme tak, že jahody nakrájané na kúsky povaríme s cukrom v pol hrnčeku vody. Pridáme škrob rozmiešaný v troche vody. Necháme vychladnúť a rozmixujeme.
  8. Po vychladnutí roládu rozvinieme, natrieme šľahačkou, posypeme ovocím a pofŕkame omáčkou. Opatrne všetko zatočíme naspäť. Môžeme dodatočne ozdobiť šľahačkou a omáčkou, ak sme všetku nepoužili. Prípadne posypeme orieškami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top