Krémové zeleninová polievka s domácimi nokmi

V tieto dni, kedy sa budíme do chladnej hmly a už o štvrtej sadá tma mám večer chuť na horúce zeleninové polievky. Najčastejšie robím krémy z rozmixovanej pečenej zeleniny. Kedysi som ale objavila túto polievku, v ktorej kúsky zeleniny plávajú, ale napriek tomu je krásne hustá a krémová. To najlepšie na nej sú domáce noky alebo cestoviny. Sú veľmi rýchlo pripravené a v polievke chutia úžasne. O tejto polievke zvanej „knoephla“(nefla), čo je aj meno tých obláčikových nokov, ktoré sa budú vznášať na vrchu hrnca, som sa dozvedela vďaka mid-west kuchyni Molly Yeh a tak mi zachutila, že som sa s vami chcela s týmto objavom podeliť.

Na túto polievku vám stačia základné ingredienice, ale vďaka spárvnemu koreniu, krémovej smotane a hlavne knedlíčkom z nej vznikne niečo viac než len obyčajný vývar.

Pre mňa je to ideál na tieto chladné večery (keď sa už objem krémovej tekvicovej polievky). Vďaka nokom je dosť sýta, a už mi po nej druhý chod ani netreba.

Recept na veľký hrniec polievky

Inšpirované podľa Molly Yeh

Ingrediencie:

  • 3 lyžice masla
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na jemno
  • 2 veľké mrkvy, nasekané na koliečka
  • 2 stonky stopíkatého zeleru, nakrájané na plátky
  • 2 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno
  • 1/2 lyžičky muškátového oriešku
  • 2 a štvrť litra vody
  • 2 kocky kuracieho bujónu
  • 1/2 lyžičky tymiánu
  • 4 vetvičky čerstvej petržlenovej vňati nasekanej na jemno
  • 2 bobkové listy
  • 680g zemiakov nakrájaných na kocky
  • 1 malý kelímok smotany na šľahanie

Noky:

  • 420g hladkej múky
  • 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a štvrť lyžičky soli
  • čierne korenie
  • štipka muškátového oriešku
  • 200ml vody
  • 1 vajíčko

Postup:

  1. Ako prvé si pripravíme všetku zeleninu. Očistíme, nasekáme. Potom si vezmeme veľký hrniec a na strednom ohni v ňom roztopíme maslo. Pridáme cibulu, mrkvu, zeler, štipku soli a korenia a za občasného miešania necháme 10 minút opekať. Potom pridáme cesnak a muškátový oriešok a varíme ďalšie 2 minúty.
  2. Následne prilejeme vodu s bujónom. Pridáme zemiaky, bobkový list, tymián a petržlen a prvedieme k varu. Akonáhle polievka prijde k varu, stíšime oheň, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 40 minút. Občas premiešame. Teraz je čas pripraviť noky, ktoré potom pridáme po 20 minútach varenia.
  3. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, poriadnu štipku čierneho korenia a muškátový oriešok. Pridáme vodu a vajíčko a zamiešame. Niekoľko minút cesto vymiesime, prípadne pridáme viac múky, aby pekne držalo a dalo sa vyvaľkať.
  4. Cesto prevrátime na pomúčnený povrch a vyvaľkáme do hrúbky asi 1,5 cm. Vyvaľkané cesto nakrájame pomúčneným nožom na asi 2×2 cm štvorčeky, tak aby sa k sebe nelepili.
  5. Hotové štvorčeky pridáme do polievky 20 minút pred koncom varenia. Nakoniec pridáme smotanu, vyberieme bobkový list a dochutíme soľou a korením.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top