Lahodná kukuricová polievka

S koncom leta tu máme sezónu čerstvej kukurice a aj keď varená s maslom a soľou chutí nostalgicky ako letá na kúpalisku, myslím, že keď skúsite túto polievku, všetka kukurica pôjde už len a len na ňu. Toto je ten typ polievky, ktorý si kľudne dáte namiesto hlavného jedla. Možno by sme ju mohli nazvať aj prívarkom, hustá a krémová, s výraznou chuťou a plná kúskov lahodnej zeleniny.

 

Vegetariáni môžu slaninku kľudne vynechať, ale celej polievke dodá naozaj úžasnú chuť, ktorá je súčasťou celého dojmu.

Kukuricu som spracovala tak, že som koniec kukuričného klasu zrezala do rovna a postavila ho kolmo do misky. Po bokoch som prešla ostrým nožom tak, aby všetka kukurica spadla dole.

Recept na 4 veľké porcie

Ingrediencie:

  • 4 veľké kukurice
  • 2 stredné zemiaky
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 biela cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 plátky slaniny
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 1 liter zeleninového vývaru/ bujónu
  • 120 ml smotany na varenie
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1/2 lyžičky údenej papriky
  • soľ, čierne korenie
  • pažítka alebo jarná cibuľka na podávanie

Postup:

  1. Kukuricu spracujeme pomocou noža. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na asi 3 cm kúsky. Mrkvy ošúpeme a nakrájame na koliečka.
  2. Slaninu nakrájame na malé kúsky a opečieme v hlbokom hrnci do chrumkava počas asi 8 minút. Potom ju odložíme bokom.
  3. V tom istom hrnci rozpustíme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opekáme asi 3 minúty, potom pridáme mrkvu a opekáme ďalšie 3 minúty a nakoniec pridáme cesnak a múku. Všetko premiešame a necháme ešte minútu opekať.
  4. Pridáme korenie, kukuricu a zemiaky a všetko zalejeme vývarom. Varíme asi 20 minút, až kým nebudú zemiaky a mrkva mäkké. Potom môžeme časť polievky (asi 1/3) rozmixovať, buď tak, že ju prelejeme do mixéra, rozmixujeme a potom vrátime do hrnca alebo pár sekúnd cez polievku prejdeme ponorným mixérom.
  5. Do hustej polievky pridáme smotanu, necháme zovrieť a dochutíme soľou a čiernym korením.
  6. Hotovú polievku servírujeme posypanú opečenou slaninkou a jarnou cibuľkou alebo pažítkou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top