Jednou zo základných surovín, ktoré vždy nájdete v našej špajze sú tortilové placky. Pri nákupe sa vždy uistím, že som doplnila ich zásoby, pretože ich mám v hlave uložené ako takú poistku nášho jedálníčka.
Obrátim sa na nich ako na starého priateľa v ten deň, kedy neviem, čo na obed a času je málo. Vtedy do nich väčšinou namixujem šalát a tuniaka z konzervy. Sú tam ale aj na dni, kedy chcem pripraviť naozajstné „comfort food,“ z ktorého sa mi bude chcieť ešte hodinu spať. Vtedy ich zapečiem do enchilad zasypané tonou roztopeného cheddaru a limetkovej salsy. Burritos, Quesadillas, Fajitas, kuracie, mleté mäso alebo vegetariánsky, so zapečeným syrom alebo ako príloha k indickému jedlu.
Placky proste našej rodine slúžia nespočitateľnými spôsobmi. Ich absencia v špajzi je ako taký červený alarm niekde na pozadí mojej mysli.
Ak mám pomerne voľné doobedie a som sama doma, vtedy príde rad na falafelové placky. Je to pre mňa taká zdravá verzia comfort food.
Vyprážaný falafel je síce super, ale tak ako z každého vyprážaného jedla, vám z neho môže byť trochu ťažko. Odkedy som zistila, že sa falafel dá pripraviť aj v rúre, už iný ani nerobím. Vždy sa vytešujem z celého plechu fašírok a vidiny, že mám na najbližšie dni o menu postarané. Tá príprava stojí za ten komfort ďalších dní, kedy len pripravené ingrediencie za pár minúť zmiešate do hotového jedla. Upečené fašírky si môžete aj zamraziť do zásoby.
Ingrediencie
- 1 konzerva scedeného a opláchnutého cíceru
- 1 malá červená cibula nakrájaná nadrobno
- hŕsť lístkov (asi 1 hrnček) čerstvého koriandru nasekaného na drobno (alebo petržlenu alebo oboje)
- 4 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- štipka kajenskej papriky
- olivový olej
- 3 lyžice cícerovej (alebo inej) múky
Wrap
- placky alebo pita chlieb
- mix šalátu
- uhorka
- paradajky
- červená cibula
- feta syr
- olivy
- jogurtový dresing, tahini alebo hummus
Postup
- Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom po celom povrchu. Rúru predhrejeme na 175 stupňov.
- Všetky ingrediencie na falafel plus 1 lyžicu olivového oleja rozmixujeme v mixéri alebo vložíme do misy a rozmixujeme ponorným mixérom na celistvú zmes ale nie na kašu. Zmes by mala držať pokope a môžu v nej ostať kúsočky cíceru.
- Navlhčenými rukami z cesta vytvoríme malé ploché fašírky s priemerom asi 6cm a hrúbkou 1,5cm. Poukladáme ich na papier na pečenie.
- Pečieme 15 minút, potom každú fašírku otočíme z druhej strany a necháme piecť ďalších 15 minút do zlatova.
- Podávame ako prílohu do šalátu alebo zabalené v tortille s poriadnou dávkou dresingu.