Ak Shakshuku ešte nepoznáte, tak je práve načase, aby ste ju konečne vyskúšali. U nás doma je to už niekoľko rokov také naše lenivé jedlo v zálohe, ku ktorému sa vždy radi vrátime. Príprava je naozaj jednoduchá a stačí vám na ňu jedna hlbšia panvica. Začalo to vajíčkami v paradajkovej omáčke a postupne som recept vylepšovala až na túto perfektnú verziu plnú bohatých chutí a ingrediencií.
Ale ak je toto prvý krát, čo počujete o Shakshuke (alebo „šakšuke“) asi by som vám mala vysvetliť, čo to vlastne je a kde sa vzalo také zvláštne meno. Toto jedlo pochádza pôvodne zo severu Afriky, ale dnes je súčasťou okrem iných, napríklad aj izraelskej kuchyne. Spočíva vo vajíčkach uvarených v korenenej paradajkovej omáčke. Tradične sa Shakshuka podáva na raňajky, ale keďže dokáže celkom nasýtiť, je to skôr také ideálne menu na brunch. U nás doma si ju väčšinou pripravíme namiesto obeda, posadáme si okolo rozvoniavajúcej panvice a všetko zajedáme krajcami opečeného chlebíka, ktorý očas slúži aj ako sám príbor.
Väčšina verzií Shakshuky obsahuje rascu a papriku. V snahe zakomponovať viac zeleniny do nášho rodinného jedálníčka som postupne do Shakshuky začala pridávať v rôznych obmenách aj mrkvu, zeler a cuketu, ale nebolo by to ono bez rozdrobeného balkánskeho syra. K tej mrkve ma inšpirovala jedna pražská kaviareň (Cobra), ktorá podáva výbornú Shakshuku vo svojom raňajkovom menu. Recept si môžete kľudne prispôsobiť podľa surovín, ktoré doma máte. Základ sú paradajky, cibuľa a vajíčka.
Recept na Shakshuku
4 porcie
Táto verzia sa už naozaj vyrovná plnohodnotnému obedu, ale môžete si ju pripraviť v akejkoľvek časti dňa.
Ingrediencie:
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 stredná mrkva
- 1 stopkový zeler
- 1/2 menšej cukety
- 2 konzervy krájaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička tymiánu
- štipka kajenskej papriky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 4 vajíčka (alebo viac)
- balkánsky syr na podávanie
- opečený chlebík, čerstvé bylinky a jogurt na podávanie
Postup:
- V hlbokej panvici zohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáma cibuľu nakrájanú na drobno a na strednom ohni necháme asi 3 minúty orestovať.
- Cesnak aj papriku nakrájame na drobno a pridáme do panvice. Očistenú mrkvu prekrojíme po dĺžke a následne nakrájame na tenké polmesiačiky, rovnako spravíme aj so zelerom a cuketou. Všetku zeleninu pridáme do panvice aj s korením a soľou a necháme ešte 5 minút orestovať.
- Pridáme pretlak, paradajky a cukor. Všetko poriadne premiešame a necháme asi 10 minút variť.
- V omáčke spravíme jamky, do ktorých rozbijeme vajíčka. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme ďalej variť na strednom ohni asi 10 minút, kým nebudú vajíčka v omáčke uvarené.
- Podávame posypané balkánskym syrom a bylinkami s lyžicou bieleho jogurtu a opečeným chlebíkom.