Nie vždy som si do šalátov pridávala ovocie. Celé to začalo, keď som raz našla v šaláte broskyňu a zistila, že sa úplne parádne hodí k mozzarelle a úplne osvieži a oletní celý tanier. Odvtedy je broskyňový šalát mojou letnou klasikou a občas experimentujem aj s iným ovocím.
Tento šalát je ale takým prechodom medzi jarou a letom a teraz je presne ten čas, kedy si ho môžeme vychutnať – keď ešte zoženieme zelenú špargľu a už sa nám začnú objavovať aj sladké broskyne. Kombinácia teplého jedla a osviežujúceho šalátu. A to celé naberie nový level, keď pridáte čerstvú mätu! Oh, a keby si to niekto chcel ešte vylepšiť, skvelo sa k tejto kombinácii hodí aj šunka prosciutto, stačí ju natrhať na kúsky a primiešať do taniera.
Recept na 2 porcie
Ingrediencie:
- polovica zväzku špargle
- 2 menšie broskyne
- 1 mozzarella
- mix šalátových listov: špenát/ rukola
- hŕsť lístkov čerstvej mäty
- mix semiačok (sezamové/slnečnicové/ľanové)
- olivový olej
- balsamico
- soľ, korenie
- citrón
- voliteľné: prosciutto
Postup:
- Špargľu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici zohrejeme lyžicu oleja a špargľu so štipkou soli, korenia a lyžicou citrónovej šťavy orestujeme asi 10 minút na strednom ohni.
- Umyté broskyne nakrájame na mesiačiky a mozzarellu roztrháme alebo nakrájame na kúsky.
- V pohári zmiešame 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu balsamica so štipkou soli a korenia a nasekanými lístkami mäty.
- Do misy nachystáme umytý špenát alebo rukolu, pridáme orestovanú špargľu, mozzarellu a broskyňu, prípadne kúsky prosciutta. Všetko posypeme semiačkami a zalejeme dressingom.