Chrumkavá kokosová granola s pohankou

Nedávno som si rozšírila moje granolové horizonty o veľký objav: pohanku! Možno by ste si mysleli, že surová pohanka nie je najlepším základom do vašich raňajok, ale najprv musíte vyskúšať túto granolu. Ďalším objavom bolo, že úplne úžasná prírodne sladká a chrumkavá granola sa dá vyrobiť aj bez ovsených vločiek. V tomto recepte okrem pohanky nájdete niekoľko druhov semiačok a kokosové čipsy, a všetko sa krásne pozliepa dokopy vďaka banánu a javorovému sirupu.

Nemusíte sa báť, že by pohanka bola horká alebo príliš tvrdá. Po upečení sa všetky ingrediencie zlepia dokopy a vznikne chrumkavá zmes voňavá po škorici a jemne sladká po banáne. Možno skončíte ako ja, sklonená nad ešte horúcim plechom, kým rukou vyjedáte zlepené kúsky a dúfate, že vám niečo ostane aj na zajtra.

Samotnej granole nič nechýba, ale hustý jogurt a hŕsť lesného ovocia je vždy dobrým prídavkom.

Recept na granolu

Ingrediencie:

  • 1 hrnček surovej pohanky lámanky
  • 1/2 hrčenka tekvicových semiačok
  • 1/2 hrnčeka slnečnicových semiačok
  • 2 lyžice sezamových semiačok
  • 1 hrnček kokosových čipsov
  • 1 lyžička škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka soli
  • 1 zrelý banán
  • 4 čerstvé vykôstkované ďatle (alebo 8 sušených namočených vo vode na 10 minút)
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešame pohanku, semiačka, kokos, korenie a soľ.
  2. V menšej miske vidličkou roztlačíme banán na kašu, pridáme ďatle, ktoré tiež vidličkou roztlačíme alebo použijeme mixér.
  3. Do semiačok pridáme banán s ďatlami, olej a javorový sirup a všetko poriadne premiešame.
  4. Granolu rozložíme na plech vystlatý papierom na pečenie do tenkej vrstvy a pečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov asi 25 minút. V polovici pečenia granolu premiešame. Nakoniec necháme úplne vychladnúť a skladujeme v uzatvorenej nádobe.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top