O týchto palacinkách som čítala v jednej francúzskej knihe (Proste spolu od Anny Gavaldy) a veľmi ich chcela skúsiť. Môžete si ich uflambovať aj s iným alkoholom, ale ja som veľmi chcela ochutnať, aké majú byť tie pravé s pomarančovým likérom a tak, keď som na Cointreau (kuantró) raz narazila v obchode, zvolala som celú rodinu a išlo sa podpalovať.
Narozdiel od našich typických palaciniek, ktoré sa tiež dajú nazvať francúzskymi a ktoré si natierame lekvárom a čokoládou, tie Suzettské, ktoré pochádzajú tiež z Paríža, sa ničím neplnia. To, čo je na nich špeciálne je, že sa už hotové, ale holé palacinky vyvaria v sladkom pomarančovom sirupe a následne sa polejú pomarančovým likérom a zapália.
Na tento krok sa do kuchyne dokonca prišiel pozrieť môj dedo, ktorý už ledva chodí. Všetci dali krok dozadu, kým som s veľkým očakávaním priblížila horiaciu špajdľu k voňavej bublajúcej panvici. Viete si predstaviť to sklamanie, keď namiesto dvojmetrového táboráku na panvici zaiskril malý plamienok a hneď aj zhasol. To ale vôbec nevadí. Zapálenou špajdľou postupne prejdite celý povrch palaciniek, tak aby sa všetky opiekli. Pre lepší efekt použite plynový zapalovač.
Anna Gavalda: Ensemble, c’est tout
„Camille demanda qui voulait bien partager des crêpes flambées avec elle. Philibert préférait un sorbet et Franck prit ses précautions:
— Attends… T’es quel genre de nana, toi ? Celles qui disent on partage et qui se goinfrent tout en papillotant des cils ? Celles qui disent on partage et qui chipotent le nez du gâteau ? Ou celles qui disent on partage et qui partagent vraiment ? — Commande et tu le sauras…“
„Camille asked who wanted to share crêpes flambées with her. Philibert preferred a sorbet and Franck was cautious:
“Hold on a minute. What sort of girl are you, anyway? The kind who says let’s share and then you stuff yourself and bat your eyelashes? Or the kind who says let’s share and then squabbles over the cherry? Or do you say let’s share and then really share?”“Order the crêpes, and you’ll find out.”“
Recept na 10 palaciniek
Ingrediencie:
- 10 hotových palaciniek (recept nižšie)
- Pomarančová šťava a kôra z 2 pomarančov
- 140 g masla
- 75 g kryštáľového cukru
- 80 ml pomarančového likéru Cointreau alebo Grand Marnier alebo niečoho podobného s obsahom alkoholu aspoň 40%
Postup:
- Ako prvé si musíme pripraviť hotové palacinky. Môžete použiť váš rodinný recept alebo postupovať podľa môjho, ktorý nájdete nižšie. Na flambovanie budeme potrebovať asi 10 palaciniek. (Môžete si prispôsobiť množstvo).
- Do hrnca vložíme maslo, cukor, pomarančovú šťavu a kôru a zmes privedieme k varu. Oheň zoslabíme a sirup necháme asi 10 minút zhustnúť.
- Hotové palacinky 2 krát preložíme tak, aby sme mali trojuholníky. Rozprestrieme ich do väčšej panvice do kruhu, s tým, že sa môžu trochu prekrývať.
- Poukladané palacinky polejeme pomarančovým sirupom, ktorý sme si uvarili a na slabom ohni asi 5 minút zohrejeme.
- V hrnci, v ktorom sme vyrábali sirup teraz zohrejeme alkohol. Potom ním poelejeme palacinky a horiacou špajdľou alebo plynovým zapalovačom ich podpálime na povrchu.
- Podávame teplé poliate sirupom z panvice.
Klasické palacinky
Ingrediencie:
- 225 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- štipka soli
- 300 ml mlieka
- 30g roztopeného masla
- olej na panvicu
- do cesta môžeme pridať trošku likéru
Postup:
- V mise zmiešame múku so soľou a v strede zmesi vytvoríme jamku.
- Do jamky pridáme vajíčko. Opatrne zmes premiešame.
- Postupne pridávame mlieko a cesto metličkou vymiešame do hladka. Nakoniec primiešame maslo, prípadne likér. Cesto by malo byť pomerne tekuté. Pol hodiny ho necháme stáť.
- Na panvici rozotrieme a zohrejeme olej na strednom ohni. Naberačkou nalejeme várku cesta. Opečieme z jednej strany a keď z vrchu uvidíme bublinky