Krémová paradajková polievka s tortellinami

Už od malička je paradajková polievka mojou srdcovkou. Mávali sme ju s písmenkami, so smotankou, a tatino si do nej niekedy pridával práškový cukor. Rýchlo som ale zistila, že úplne najlepšie chutí so syrom, a to hneď s poriadnou lavínou parmezánu či mozzarelly. Tento recept ale klasickú paradajkovú polievku privedie na úplne iný level. Zdravý špenát, ktorý pridávam asi do každého jedla, čerstvé tortelliny plnené vynikajúcou plnkou, talianske bylinky a samozrejme ten najlepší roztopený syr!

Vôbec by mi nevadilo, keby som mala polievku ako hlavné jedlo. V taký chladný jesenný večer je to presne to, na čom mám chuť, keď sa vyzimená vrátim domov. Tento recept je presne na také dni. Namiesto klasickej krémovej polievky v ňom nájdete naozaj sýte jedlo plné farieb a chutí a druhý chod vám už naozaj nebude treba. Stačí k nej opiecť kúsok celozrného chlebíka a je to.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na jemno
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 konzerva sekaných paradajok
  • 500 ml paradajkového pyré
  • 1 kocka zeleninového bujónu rozpustená v 400 ml vriacej vody
  • 1/2 lyžičky sušenej bazalky
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 lyžička kryštáľového cukru
  • soľ, korenie
  • 200 ml smotany na varenie
  • 400 g balíček torellin plnených syrom
  • veľká hrsť čerstvého špenátu
  • strúhaný parmezán a chlebík na podávanie

Postup:

  1. V hrnci zohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme cibuľu a cesnak a asi 5 minút necháme zmäknúť na strednom ohni.
  2. Pridáme múku a minútu neustále miešame. Potom prilejeme paradajky a pretlak, pridáme bazalku a oregano a cukor a všetko premiešame. Nakoniec ešte pridáme 400 ml vriacej vody s kockou bujónu a celú zmes privedieme k varu a následne stlmíme a necháme 10 minút variť.
  3. Polievku rozmixujeme do jemna ponorným mixérom. Pridáme smotanu a tortelliny, necháme zovrieť a varíme asi 3 minúty (alebo podľa inštrukcií na obale tortellin) a nakoniec podľa chuti dochutíme soľou a korením. Pridáme nasekané lístky špenátu, ktoré pod pokrievkou necháme zvädnúť.
  4. Hotovú polievku podávame s poriadnou dávkou parmezánu, opečeným chlebíkom a prípadne čerstvou bazalkou na ozdobu.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top