Indický dahl z čiernej šošovice

Šošovicový dahl je jedlo, ktoré sa u nás doma podáva v lenivé dni. Boli časy, keď som ho varila aspoň raz za týždeň. Obľúbila som si ho vďaka indickej chuti a nenáročnej príprave. Vždy som ho ale zvykla variť z červenej šošovice a mrkvy. Tento recept vznikol tak, že som potrebovala uvolniť sklenenú nádobu, v ktorej mi zostal presne hrnček čiernej šošovice. Spomenula som si na letnú návštevu Londýna a obed v bombajskej reštaurácii Dishoom a ich nezabudnuteľný čierny dahl (oproti ktorému je tento recept len slabou spomienkou). A tak vznikol tento voňavý recept plný výrazných chutí a bol taký dobrý sám o sebe, že sme si ho dali len tak bez prílohy.  

Čiernu šošovicu belugu, tiež známu ako kaviárovú, nájdete vo väčších supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou. Netreba ju namáčať, aj keď jej príprava stále trvá trocha dlhšie ako tej červenej. Má veľa výživných vlastností, je skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny a dobre dokáže zasýtiť.

Recept na 4 porcie

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané na kúsky
  • 1/2 lyžičky razce
  • 1/2 lyžička koriandrových semiačok
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky (podľa chuti aj trochu chili)
  • 1 lyžička korenia garam masala
  • 2cm čerstvého zázvoru
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 1 hrnček čiernej šošovice
  • 3 hrnčeky vody

Postup:

  1. V hrnci zohrejeme olivový olej a na slabom ohni niekoľko minúť osmažíme na drobno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme razcu, závor a cesnak a necháme ešte minútu. Potom pridáme zvyšné korenie a varíme ďalšiu minútu.
  3. Pridáme paradajky a necháme pár minúť variť. Potom pridáme šošovicu, vodu a kokosové mlieko a privedieme k varu.
  4. Dahl varíme na miernom ohni asi 40 minút, až kým šošovica nezmekne. Občasne premiešame, aby sme sa vyhli pripáleniu.
  5. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
  6. Podávame samotné alebo s ryžou. Do hotového dahlu môžeme primeišať lyžičku masla alebo jogurtu a posypať ho čerstvým petržlenom.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top