To najvoňavejšie tekvicové curry

Curry robím na veľa spôsobov, ale ak ide o vegetariánsku variatnu, tak toto je môj najobľúbenejší recept. Všetko to začína korením, a to hneď celým zoznamom. Naozaj to ale stojí za to si každé jedno zohnať. Ich prenikavá aróma sa pomaly uvolní v horúcom oleji až sa nakoniec spojí v každom jednom súste. Do toho sa primieša krémová textúra kokosového mlieka, chrumkavé kúsky opražených orieškov a krásna farba tekvice. Tak ako vonia aj naozaj chutí. Toto jedlo zvyknem robiť iba na jeseň. Keď sa v chladný večer vrátim domov vyhladnutá po celom dni práce, ma horúca miska tohto korenistého potešenia zahreje až na duši. Proste, toto je moje „comfort food“.

Vždy si navarím celý hrniec a len sa vytešujem, keď namiesto plánovania, čo zase bude na obed iba s naberačkou prídem a odlejem si trochu z tej nekončiacej omáčky a o chvíľu sa vrátim po duplu.

1 hrniec vám aj s duplami vystačí na celý víkend, vyskúšajte sami. Užite si pomalý proces luhovania jednotlivých surovín a spojenia ich aromatických vôní a farieb.

Recept na tekvicové curry (4 veľké porcie)

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica hokkaido
  • 1 lyžička horčičných semiačok
  • 1 lyžička mletej razce
  • 1,5 lyžičky mletého koriandru
  • 1 lyžička korenia garam masala
  • 1 lyžičke mletej kurkumy
  • 1 lyžička škorice
  • 1/3 lyžičky kajenskej papriky
  • 1 cibula
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 1 limetka
  • 100g čerstvého špenátu
  • Kešu oriešky na podávanie

Postup

  1. Tekvicu najprv upečieme. Rozkrojíme ju na polovicu a odstránime vnútorné semiačka. Následne ju znovu rozkrojíme na menšie mesiačiky. Pripravíme si plech vystlatý papierom na pečenie a tekvicu naň rozložíme. Pečieme okolo 35 minút na 180 stupňoch. Pečením tekvica zmäkne a ľahúčko oddelíme šupku od dužiny, ktorú potom nakrájame na malé kocky.
  2. V hrnci zohrejeme 2 lyžice olivového oleja. Pridáme horčičné semiačka a pražíme ich, až kým nezačnú praskať. Potom pridáme nasekanú cibulu, ktorú niekoľko minút podusíme. Potom pridáme cesnak, nastrúhaný zázvor a 2 minúty varíme, kým nepridíme všetko korenie a lyžičku soli a stlmíme oheň na slabý stupeň. Miešame asi 2 minúty.
  3. Pridáme konzervu paradajok a hrnček vody. Necháme zovrieť. Potom pridáme kúsky tekvice a kokosové mlieko. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 10 minút až kým sa tekvica nerozpadne do mäkkej omáčky.
  4. Nakoniec pridáme cukor, špenát a limetkovú šťavu.
  5. Podávame s ryžou a opraženými kešu orieškami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top