Chrumkavá vrstva orieškov zaliatych v karamelovej omáčke úžasne dopĺňa mäkký korpus tohto čajového koláča. Či už použijete tradičné mandľové lupienky alebo zmes orieškov ako ja, určite si pochutnáte.
Koláč je to jednoduchý. Ak ste niekedy mali rešpekt pred výrobou karamelu, v tomto recepte sa nemáte čoho obávať. Všetky ingrediencie zmiešame, roztopíme, premiešame s orieškami a o zvyšok sa postará rúra. Netreba merať teplotu karamelu ani čakať na ten správny bod zafarbenia.
Výsledok je pevný koláč, ktorý sa dá dobre krájať a drží tvar. Kľudne si jeden trojuholník môžete odhrýzať z ruky ako pizzu:) Odporúčam podávať s kôpkou šľahačky, vanilkovej zmrzliny alebo aspoň jogurtu. Výrazná chuť karamelových orieškov vynikne ešte lepšie, keď je zjemnená niečím kontrastným a krémovým.
Recept
Ingrediencie:
- 170 g hladkej múky
- 130 g kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 80 g roztopeného masla
- 3 vajíčka
- 80 ml mlieka
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Oriešková poleva:
- 120 g masla
- 120 g hnedého cukru
- 150 g zmesi orieškov, jemne nasekaných alebo len plátkových mandlí
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- štipka soli
Na podávanie:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice práškového cukru
Postup:
- Rúru predhrejeme na 170 °C. Okrúhlu formu o priemere asi 23 cm vystelieme zo spodu papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Mlieko zmiešame v pohári s citrónovou šťavou a necháme bokom odležať.
- Vo veľkej mise mixérom vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom počas niekoľkých minút do svetložltej peny.
- V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
- Postupne do vajíčok pridáme maslo, mlieko a múku a veľmi jemne a nie príliš dlho premiešame. Cesto vylejeme do formy a dáme na 30 minút piecť.
- Asi 10 minút pred koncom začneme pripravovať orieškovú polevu. Do menšieho hrnca vložíme všetky ingrediencie okrem orieškov a na strednom ohni ich necháme roztopiť. Potom pridáme oriešky a za občasného miešania varíme, až kým karamel nezhustne. Môže to trvať tak 5 minút.
- Koláč vyberieme z rúry, teplotu zvýšime na 200 °C. Zatiaľ omáčku vylejeme do formy a oriešky rozložíme rovnomerne po vrchu koláča. Formu vrátime do rúry na posledné 4 minúty. Nezľaknite sa, ak omáčka začne bublať. Počas chladnutia sa ustáli a poleva krásne stuhne. Koláč necháme vychladnúť.
- Pred podávaním vyšľaháme zvyšok šľahačky s práškovým cukrom a servírujeme ju spolu s koláčom.