Čučoriedková bábovka s citrónovou polevou

Citrón a čučoriedky sa už dávno ukázali ako nerozdeliteľná dvojka. V lete je to jedna z prvých chutí, po krotých pri pečení siahnem. Čučoriedkovo-citrónové lievance, chlebík, cupcakes, limonáda….stále som nevyčerpala všetky možnosti, ako moju obľúbenú kombináciu prepašovať do starého receptu.

Na blížiacu sa Veľkú noc som túto dvojku vytiahla zo zimného spánku. Myslím, že už prišiel čas na trošku osvieženia, ktoré aj obyčajnú bábovku premení na svieži jarný dezert. Vďaka hustej tvarohovej poleve zapôsobí táto bábovka uprstred stolu naozaj sviatočne. Je taká utešená, že mi bolo až ľúto do nej zarezať.

Čučoriedky sú najlepšie mrazené – aby celé cesto nenafarbili na modro. V letnej sezóne čerstvých letných čučoriedok ich najprv posypem múkou, aby som tomuto farebnému efektu predišla.

Recept na bábovku

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 a 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 230g masla izbovej teploty
  • 2 hrnčeky kryštáľového cukru
  • 4 vajíčka
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 1 kelímok (180g) kyslej smotany
  • 2 hrnčeky zmrazených čučoriedok (alebo čerstvých obalených v múke, aby nefarbili)

Poleva:

  • 2 lyžice mäkkého masla
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 100g tvarohu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Maslom vymastíme a múkou vysypeme formu na bábovku.
  2. Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ a odložíme.
  3. Vyšľaháme maslo s cukrom. Postupne po jednom pridávame vajíčka a za každým cesto znovu vyšľaháme mixérom.
  4. Kým ďalej šľaháme, postupne pridávame múku po malých množstvách. 
  5. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a smotanu a jemne premiešame (už nešľaháme). Nakoniec primiešame čučoriedky. Cesto vylejeme do formy a pečieme asi 1 hodinu. Ak sa vrch rýchlo sfarbí do hneda, ale vnútro koláča je stále nedopečené, prikryjeme cesto alobalom. Po hodine otestujeme špajdľou, či je bábovka vnútri upečená, keď tak necháme ešte 10 minút v rúre.
  6. Polevu si vyrobíme zmiešaním mäkkého až trochu roztopeného masla s cukrom a tvarohom. Citrónovou šťavou docielime žiadanú riedkosť. 
  7.  Nakoneic môžeme bábovku dozdobiť citróvou kôrou alebo čerstvými čučoriedkami.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top