Jahodové tortičky s mascarpone krémom

Niekedy si nájdeme dôvod namiesto jednej veľkej torty upiecť 7 mini tortičiek. Okrem toho, že tak máme celú malú tortu iba pre seba, ten dôvod môže byť napríklad to, že mini tortičky sú rozkošné a pôsobia celkom efektne naskladané na stojane. A možno sme len z nudy chceli skúsiť niečo trochu iné. Už neviem, ktorý z týchto dôvodov ma priviedol k tomu, že som jedno nedeľné ráno vykrajovala krúžky korpusu a každý z nich pomaly nazdobila kopčekmi ružového krému. Možno to bola kombinácia všetkých troch.

 

Tento recept si ale kľudne môžete pripraviť aj ako jednu veľkú okrúhlu tortu, ak sa na tie mini dnes práve necítite. A naopak, ak vás táto verzia tortičiek oslovila tak, že by ste z nich najradšej vyskladali celý candy bar, recept si môžete znásobiť a korpus upiecť do hlbokého plechu. 

Recept na 7 tortiček

Ingrediencie:

  • 5 vajíčok
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 35 g masla
  • 2 lyžice mlieka
  • 150 g hadkej múky
  • 1 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 citrón
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice vanilkového prášku krém Olé
  • 70 g práškového cukru
  • cca 250 g jahôd
  • jahodový džem

Postup:

  1. Pripravíme si okrúhlu formu na tortu s priemerom asi 22 cm, ktorú zospodu vystelieme papierom na pečenie a po bokoch vymastíme maslom a vysypeme múkou. Budeme potrebovať okrúhle vykrajovátko na sušienky s priemerom asi 7 cm alebo inej veľkosti podľa toho, aké veľké tortičky si želáme. Rúru predhreheme na 175 °C.
  2. . Vo veľkej mise mixérom vyšľaháme vajíčka do peny a postupne počas šľahania po lyžiciach pridávame kryštálový cukor.
  3. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou, vanilkovým cukrom a kôrou z 1 citróna. Po častiach túto zmes stierkou primiešame k vajíčkam.
  4. Roztopené maslo zmiešame s mliekom a primiešame do cesta.
  5. Hotové cesto vlejeme do formy a pečieme asi 35 minút. Špajdľou skontrolujeme, či je korpus upečený aj v strede. Ak by sa vrch rýchlo pripaľoval, prikryjeme ho alobalom. Tortu budeme nakoniec aj tak nožom zarovnávať, takže malé spečenie nevadí. Po upečení vyberieme korpus z formy a necháme vychladnúť.
  6. Odložíme si 50 g jahôd (minimálne 7 ks) na servírovanie a 200 g rozmixujeme v sekáčikovom mixéri s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Ak taký mixér nemáte, môžete ich pár minút vyvariť s pár lyžicami vody, rozmixovať ponorným mixérom a nechať úplne vychladnúť.
  7. V mise vyšľaháme mascarpone s cukrom a pridáme šľahačku. Pár minút šľaháme, až kým šľahačka trošku nestuhne a potom pridáme krém Olé, ktorý vytvorý tuhý krém. Oddelíme asi 3 lyžice krému, ktoré pridáme do sekárčikového mixéru s jahodami a ešte raz rozmixujeme až do jemného ružového krému len s malinkými čiastočkami jahôd. Obsah mixéru potom pridáme do misy so zvyšným krémom a posledný krát vyšľaháme, až kým celý krém nebude ružový.
  8. Ak má koláč nerovný povrch, môžeme ho zúbkatým nožom dorovnať. Z korpusu vykrojíme 7 okrúhlych tortičiek. Každú v strede rozrežeme a spodnú časť natrieme vrstvou džemu kúsok od okrajov. Krém vložíme do zdobiaceho vrecka, a ozdobíme ním koliečko s džemom. Môžeme použiť aj nožík a krém na tortičku natrieť. Na krém pridáme tenký plátok jahody, zhora pritlačíme druhú časť tortičky, ktorú zvrchu ešte raz ozdobíme krémom.
  9. Hotové tortičky servírujeme s čerstvou jahodou, bylinkami alebo inými ozdobami. Zvyšok korpusu môžeme rozdrobiť na omvinky a odložiť na podávanie so zmrzlinou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top