Tento dezert je inšpirovaný obľúbenou americkou klasikou Banana Pudding a je taký jednoduchý, že rozmýšľam, či si vôbec zaslúži vlastný recept. Ako nápad na rýchlu dobrotku stojí za to, tak mu aj ten vlastný článok venujem:)
Či už si ho pripravíme do mističiek, veľkej sklenenej misy alebo zaváraninových pohárov a akokoľvek sa rozhodneme jednotlivé plnky navrstviť, na lyžičke nám ostane lahodná kombinácia: banány, sušienky, vanilkový puding a šľahačka. Celkom primitívne, viem. Aby to nebolo úplne bez práce, tak tú šľahačku si čerstvo vyšľaháme.
Servírovanie je také, ako s väčšinou krémových dezertov. Malé poháriky vyzerajú samozrejme oveľa lákavejšie a držia formu. Ja som sa potešila, že môžem vytiahnuť moju sklenenú misu na Trifle, v ktorej krásne vidieť vrstvenie dezertu (čo môže byť výhoda aj nevýhoda, lebo v nej krásne vidieť aj každú nedokonalosť). Pre väčšiu návštevu sa takáto misa hodí a vôbec nemusí byť špeciálna na trifle ani priesvitná. Chutiť predsa bude rovnako. Veľkou lyžicou som nabrala naprieč vrstvami až na dno misy a každému naložila do misiek. Esteticky pomôže misky zasypať rozdrvenými lotus sušienkami, ktoré som pre výraznejšiu chuť pridala aj dovnútra.
Recept na 6 porcií
Ingrediencie:
- 1 balenie premium vanilkového pudingu
- 750 ml mlieka
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice práškového cukru
- pre stuženie a extra príchuť môžeme pridať 3 lyžice prášku Crème Olé
- 1 malé balenie piškót (120 g)
- 100 g sušienok lotus
- 3 banány
Postup:
- Puding s cukrom a mliekom uvaríme podľa inštrukcií na obale, ale namiesto 500 ml mlieka použijeme 750 ml. Keď začne hustnúť ešte chvíľu premiešame a stiahneme z ohňa. Necháme úplne vychladnúť, ale chceme stále tekutý puding.
- Šľahačku s cukrom vyšľaháme do tuha, prípadne pridáma aj Crème Olé.
- Keď puding vychladne, jemne do neho primiešame šľahačku a vytvoríme jednotvárny krém.
- Banán nakrájame na kolieska a sušienky lotus rozdrvíme na omrvinky.
- Pripravíme si veľkú misu alebo jednotlivé poháriky a postupne ukladáme vrstvy. Začneme s piškotami, ktoré zasypeme troškou lotus omrviniek, pridáme kolieska banánu a na ne vrstvu krému. Opakujeme až kým naplníme pohár. Navrch môžeme poukladať pár piškót na ozdobu a posypať rozdrvené lotus. Dezert bude chutiť výborne, aj keby ste si poradie vymenili.