Krehké malinové plátky

Tento dánsky koláč sa možno viac približuje sušienke alebo sladkému pečivu. Dva pláty tenkého maslového cesta so šťavnatým džemom vo vnútri a polevou stačí už len nakrájať na štvorčeky, také sušienkové sendviče. Ich príprava je naozaj jednoduchá.

S cestom treba pracovať veľmi opatrne, ale aj keď sa vám niekde trošku nalomí, nič si z toho nerobte. Hotový koláč narežte tak, aby ste sa týmto prasklinám vyhli. Poodrezané nerovné zvyšky môžeme rovno zjesť:)

Ozdobiť ho môžete aj farebnými posýpkami, mrazom sušenými malinami alebo aj orieškami. Také podrvené pistácie by vyzerali veľmi pekne. Stred štvorčeka môžete ozdobiť aj čerstvou malinou.

Recept

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 120 g práškového cukru
  • 200 g mäkkého masla
  • malinový džem

Poleva:

  • 200 g práškového cukru
  • citrónová šťava
  • mrazom sušené maliny alebo iná posýpka, napríklad pistácie

Postup:

  1. V mise ručne vyšľaháme maslo s vajíčkom, cukrom a múkou do jednotného cesta. Keď cesto drží pokope, nešľaháme viac. Zabalíme ho do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.
  2. Rúru predhrejeme na 200 °C. Jemne pomúčnime pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na 2 časti a každú vyvaľkáme do obdĺžnika s asi 0,5 cm hrúbkou. Snažíme sa, aby boli obdĺžniky viac-menej rovnaké. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto pečieme asi 12 minút, kým nebude upečené jemne do ružova. Necháme vychladnúť a zatiaľ upečieme druhý plát.
  3. Kým cesto chladne, pripravíme polevu. Do misky s práškovým cukrom primiešame po lyžičkách citrónovú šťavu, až kým nevznikne tekutá, ale stále hustá nepriesvitná poleva.
  4. Jeden plát cesta potrieme vrstvou malinového džemu. Opatrne naň prilepíme druhý plát, ktorý potom polejeme bielou polevou. Môžeme si pomôcť a rozotrieť ju nožíkom na maslo. Ešte nezaschnutú polevu posypeme sušenými malinami alebo inou posýpkou. Hotový koláč ostrým nožom opatrne nakrájame na kocky. 

Napíš čo si myslíš

Scroll to top