Tento dánsky koláč sa možno viac približuje sušienke alebo sladkému pečivu. Dva pláty tenkého maslového cesta so šťavnatým džemom vo vnútri a polevou stačí už len nakrájať na štvorčeky, také sušienkové sendviče. Ich príprava je naozaj jednoduchá.
S cestom treba pracovať veľmi opatrne, ale aj keď sa vám niekde trošku nalomí, nič si z toho nerobte. Hotový koláč narežte tak, aby ste sa týmto prasklinám vyhli. Poodrezané nerovné zvyšky môžeme rovno zjesť:)
Ozdobiť ho môžete aj farebnými posýpkami, mrazom sušenými malinami alebo aj orieškami. Také podrvené pistácie by vyzerali veľmi pekne. Stred štvorčeka môžete ozdobiť aj čerstvou malinou.
Recept
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 120 g práškového cukru
- 200 g mäkkého masla
- malinový džem
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- citrónová šťava
- mrazom sušené maliny alebo iná posýpka, napríklad pistácie
Postup:
- V mise ručne vyšľaháme maslo s vajíčkom, cukrom a múkou do jednotného cesta. Keď cesto drží pokope, nešľaháme viac. Zabalíme ho do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Jemne pomúčnime pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na 2 časti a každú vyvaľkáme do obdĺžnika s asi 0,5 cm hrúbkou. Snažíme sa, aby boli obdĺžniky viac-menej rovnaké. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto pečieme asi 12 minút, kým nebude upečené jemne do ružova. Necháme vychladnúť a zatiaľ upečieme druhý plát.
- Kým cesto chladne, pripravíme polevu. Do misky s práškovým cukrom primiešame po lyžičkách citrónovú šťavu, až kým nevznikne tekutá, ale stále hustá nepriesvitná poleva.
- Jeden plát cesta potrieme vrstvou malinového džemu. Opatrne naň prilepíme druhý plát, ktorý potom polejeme bielou polevou. Môžeme si pomôcť a rozotrieť ju nožíkom na maslo. Ešte nezaschnutú polevu posypeme sušenými malinami alebo inou posýpkou. Hotový koláč ostrým nožom opatrne nakrájame na kocky.