Mriežkový marhuľový páj s tvarohom

Páj je jeden z tých najlepších koláčov. Kedysi som ho poznala len z Disneyho Snehulienky. Pamätáte tú scénu ako jabĺčka dokonale pokryje cestom, oreže okraje a vtáčiky doň nôžkou spravia zárezy: Už dávno je ale páj naším rodinným obľúbencom. Koláč je to naozaj jednoduchý: dve vrstvy maslového cesta naplneného rozvareným ovocím, ale málo čo chutí lepšie ako sladučká horúca plnka s krehkým cestom a roztápajúcou sa vanilkovou zmrzlinou. Okrem tradičných amerických príchutí jablka, tekvice a pekanov som skúšala už všetky možné alternatívy. V lete je jednou z mojich obľúbených sezónnych verzií práve tá marhuľová. Marhule sú pomerne kyslelkavým ovocím a ich chuť je v tomto recepte zjemnená krémovým tvarohovým základom. Je to naozaj dokonalosť.

Mriežkový vzor možno pôsobí náročne, ale je niekoľko trikov, ako ho jednoducho vytvoriť. Ako prvé si treba vyvaľkať cesto a nakrájať ho na rovnako široké pásy. Je úplne na vás, aké široké a keď nebudú presne rovnaké, nič sa nedeje, veď pozrite na ten môj.

Začneme s najdlhšími a rozložíme ich s medzerami zatiaľ iba z jednej strany, napríklad vodorovne.

Teraz každý druhý (prvý, tretí, piaty…) pásik preložíme v strede (napríklad z pravej strany na ľavú) a kolmo cez stred položíme nový pás ponad tie vodorovné pásy čo ostali (tento raz zvislo). Preložené pásy teraz vrátime naspäť, takže budú tento kolmý pásik prekrývať. To isté opakujeme s novým pásom a tento krát preložíme naspäť zvyšné pásy (druhý, štvrtý,…). Takže vždy pôjde jeden pásik popod a vedľajší ponad. Keď pokryjeme jednu polovicu koláča pokračujeme znovu od stredu smerom k druhému koncu. Odrezky cesta si priebežne vyvaľkáme a prirpavíme si nové pásy. Ak si to stále neviete predstaviť, podobný princíp nájdete v tomto videu.

Recept na 1 páj o priemere cca 28 cm

Ingrediencie:

  • 250 g studeného masla
  • 420 g hladkej múky
  • štipka soli
  • cca 7 lyžíc studenej vody
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • asi 10 väčších marhúľ
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 citrón
  • 1 lyžica vanilkového pudingu alebo kukuričného škrobu
  • 500 g jemného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajíčko

Postup:

  1. Cesto na páj si pripravíme aspoň hodinu dopredu. Maslo nakrájame na drobné kocky a s múkou a soľou ho vložíme do misy. Končekami prstov maslo zapracujeme do múky, až kým sa zmes nebude podobať omrvinkám. Postupne pridávame lyžice vody a rukami miesime cesto, ktoré bude pekne držať pokope, ale nebude príliš mokré. Zlepíme ho do gule, ktorú rozdelíme na 2 polovice a z každej vytvarujeme plochý kruh. Cesto zabalíme do sáčku alebo fólie a odložíme na hodinu do chladničky.
  2. Marhule zbavíme kôstky a nakrájame na tenké mesiačiky. V miske ich zmiešame s vanilkovým a hnedým cukrom, pudingovým práškom a 1 lyžicou citrónovej šťavy.
  3. V druhej miske metličkou premiešame tvaroh, zvyšnú šťavu z citróna a práškový cukor.
  4. Rúru predhrejeme na 200 °C. Vychladené cesto vyvaľkáme do hrúbky asi 0,4 mm. Jeden kruh vložíme do formy na páj tak, aby vystlal aj okraje. Na dno rovnomerne natrieme tvarohovú plnku, ktorú pokryjeme marhuľovou zmesou. Druhý kruh nakrájame na pásiky a vytvoríme z neho mriežku na prikrytie koláča. Okraje cesta pekne stlačíme dokopy.
  5. Vrchné cesto potrieme vajíčkom a posypeme troškou hnedého cukru. Pečieme asi 50 minút. Pred krájaním necháme dostatočne vychladnúť, aby páj pekne stuhol. Podávame zohriate s vanilkovou zmrzlinou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top