Pomarančovo-kardamómové koliečka s čokoládou

Tento typ sušienok sa po anglicky volá „melting moments“ alebo rozpúšťajúce sa chvíľky. Len, čo si dáte jednu takú sušienku do úst, zistíte prečo.

Tento raz som do už tak výborného rozpúšťajúceho sa cesta pridala niekoľko vianočných ingrediencií. Vôňa pomarančovej kôry hádam každému vyvolá „chvíľku domova“. K tomu sa pridá čokoládový krém a kardamóm a tieto sušienky môžete kľudne servírovať ako dezert na sviatočnom stole.

Napriek dlhému názvu sú tieto koliečka jednoduché na prípravu. Čokoládová plnka s vôňou pomaranča premení obyčajné maslové sušienky na slávnostnú pochúťku.

Recept na 10 sušienok

Ingrediencie:

  • 150g hladkej múky
  • 50g kukuričného škrobu
  • 150g zmäknutého masla
  • 75g práškového cukru
  • pol lyžičky mletého kardamómu (môžete zameniť iným korením)
  • kôra z jedného pomaranča
  • štipka soli
  • 150g horkej čoolády
  • 60g smotany na šľahanie (treba odvážiť)
  • 20g silnej kávy alebo rumu
  • 1 lyžica zmäknutého masla

Postup:

  1.  V mise niekoľko minút šľaháme maslo, cukor a soľ. Pridáme pomarančovú koru a kardamóm, zmiešame. 
  2. V inej miske zmiešame múku a škrob a po dvoch dávkach zmes primiešame k maslu až kým sa nám nevytvorí jemné cesto. Následne cesto odložíme na 30 minút do chladničky. 
  3. Rúru predhrejeme na 180°C a na plech si nachystáme papier na pečenie. Z cesta vytvarujeme guličky a rozložíme ich na plech asi 5 cm od seba. Potom ich vidličkou opatrne spučíme do plochých sušienok.
  4.  Pečieme cca 20 min kým sa okraje nesfarbia dozlatova. Necháme vychladnúť.
  5.  Smotanu s kávou zohrejeme v hrnci, až kým sa z nich nezačne pariť (ale nebudú ešte variť). Vypneme šporák, zakryjeme pokrievkou a necháme minútu odležať. Do sklenenej misky si pripravíme čokoládu a smotanou ju zalejeme. Pomaly zmes premiešame a ak nie je úplne tekutá, dame ju po krátkych intervaloch ešte do mikrovlnky. Nakoniec primiešame ešte lyžicu masla. Čokoládu necháme vychladnúť, až kým nám nezhustne.
  6. Nakoniec si naplníme zdobiaci sáčok čokoládovou plnkou a z plochej strany sušienky vytlačíme dostredu asi 1,5 cm vysokú kôpku krému, ktorú potom z hora pritlačíme druhou sušienkou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top