Tieto muffinky voňajú ako jeseň a okrem krémovej plnky sa v nich skrýva tajná ingrediencia: cuketa. Nemusíte sa ale báť, že by chutili nejak zeleninovo. Cestu cuketa dodá správnu textúru a nikto si ju tam ani nevšimne.
Pri mojich cukrárskych experimentoch som sa ku klasickým muffinkám už dlho nedostala. S príchodom jesene som ale dostala chuť na tie obyčajné muffins, bez nejakých extra ozdôb ale zato poriadne prekypujúce zo svojho papierového košíka, upečené vo veľkej várke a vychutnané od raňajok po poobednú desiatu ku kávičke.
Možno to nie sú úplne typické muffinky, ale to správne korenie z nich vypôsobí to, čo máme na jeseni všetci najradšej: útulný pocit domova.
Recept na asi 10 muffiniek
Ingrediencie:
- 190g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 150g hnedého cukru
- 120ml slnečnicového oleja
- 1 vajíčko
- 1 stredná cuketa nastrúhaná
- 140g mascarpone
- 1 žĺtko
- 1 sáčok vanilkového cukru
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Muffinkovú formu vystelieme papierovými košíčkami.
- Vo väčšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a korenie. V menšej miske zmiešame olej, vajíčko a cukor. Do tejto zmesi pridáme cuketu a premiešame. Nakoniec tekutú zmes vylejeme do misy so suchou zmesou a znovu a jemne premiešame.
- V miske vyšľaháme mascarpone s vanilkovým cukrom a žĺtkom.
- Do muffinkovým košíčkov dávame jednu vrstvu cuketového cesta, 1 vrstvu krémovej plnky a nakoniec ju prikryjeme ďalšou vrstvou cesta. Nevadí, ak nám krém trošku z bokov vykukuje. Košíčky by mali byť naplnené tak akurát doplna. Nakoniec môžeme muffinky ešte zvrchu posypať kryštáľovým cukrom.
- Najprv pečieme 5 minút pri vysokej teplote, ktorú potom znížime na 177°C a pečieme ďalších 15 minút. Pred podávaním necháme chvíľu vychladnúť.