Mince pies sú koláčiky, ktoré sa v tradične Británii pečú na Vianoce. Ja osobne ich mám nejako spojené s útulnou atmosférou a čarom tohto obdobia. Spomeniem si ako sme sa o nich učili v učebnici angličtiny, ako sa nimi Ron Weasley išiel dopučiť, keď ich pani Weasleyová urobila na Vianoce, ako som si ich rituálne na strednej každý rok išla kúpiť hotové do Marks & Spenceru a skrytý anglfil vo mne sa z nich tak tešil, až mi ich raz moja sestra sama od seba dala na Mikuláša. Ešte lepšie ale chutia domáce. Celú kuchyňu rozvoňakú po Vianociach.
Čo to vlastne sú tie mince pies? Vyzerajú ako také malé páje z maslového cesta, tak na dva tri hryzy. To, čím sú špeciálne je práve ich „mince“ plnka. Celým slovom mince meat – a teraz sa neľakajte, v minulosti sa do týchto koláčikov naozaj dávalo mleté mäso, teraz ale v nich ale nájdete je voňavú plnku z uvareného sušeného ovocia, orieškov, vianočného korenia a trochu brandy – alebo proste len vína. V Británii sa takéto mince meat predáva už hotové v obchodoch.
Ja osobne hrozienka a im podobné sušené ovocie veľmi nemusím, preto som si plnku do mince pies pripravila trošku po svojom. Základ mojich mince pies tvoria jablká a lesné ovocie a tú tradičnú chuť im dodávajú zvyšné ingrediencie vyvarené v jednom hrnci až do hustej plnky. Výsledok chutil ale rovnako lahodne – korenisté, voňavé a šťavnaté koláčiky v krehunkom ceste.
Mince pies som piekla vo forme na muffinky. Z plechovej išli trošku ťažšie von, preto by som odporučila skôr silikónovú. Veľkosť vykrojeného cesta si potom upravíte podľa veľkosti formy. Ak nemáte okrúhle vykrajovačky, skúste použiť nejaký pohár a orezať cesto okolo neho nežom.
Recept na asi 18 mince pies
Ingrediencie
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- 180 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 2 žĺtka
- 2 lyžice studenej vody
- 1 bielko jemne vyšľahané
Plnka:
- 120 g masla
- 100 g mrazeného lesného ovocia (čučoriedky, ríbezle, maliny, čerešne, ale nie veľké kusy jahôd)
- 3 jablká ošúpané a nakrájané na malé 1 až 2 cm kocky
- 80 g vlašskýchorieškov nasekaných na drobné kúsky
- 80 g hnedého cukru
- štipka soli
- 50 g sušených daltí nasekaných na 1 cm kúsky
- kôra z 1 pomaranča
- 3 lyžice pomarančovej šťavy
- 1/3 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička škorice
- 1/3 lyžičky muškátového orieška
- 50 ml červeného vína
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Postup:
- Múku, prášok do pečiva a maslo buď rozmixujeme v sékáčikovom mixéri až kým nevznikne niečo podobné strúhanke alebo ručne končekmi prstov kocky masla postupne zapracujeme do múky.
- Pridáme cukor a žĺtka a poriadne premiešame. Ak cesto nedrží pokope, pridáme 2 lyžice vody a trošku ho ešte premiesime.
- Hotové cesto rozdelíme na dve časti. Z nich vytvoríme ploché kruhy a v potravinárskej fólii ich aspoň na pol hodiny odložíme do chladničky.
- V strednom hrnci roztopíme maslo na plnku a pridáme všetky zvyšné ingrediencie okrem vína. Všetko premiešame, privedieme k varu a necháme asi 10 minút na strednom až slabšom ohni za občasného miešania. Na nakoniec prilejeme víno a znovu zmes privedieme k varu a asi 3 minúty ešte varíme. Potom pridáme škrob a poslednú minútu zmes miešame, až kým nezhustne.
- Rúru predhrejeme na 200 °C stupňov a muffinové formy vymastíme troškou masla. Odložené cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho koliečka pomocou vykrajovačiek alebo s pohárom – veľkosťou by mali siahať na kraj formičiek. Toľko koľko máme koliečok vykrojíme aj hviezdičiek.
- Do každej formy opatrne vložíme koliečko a upravíme ho tak, aby držalo po stranách, naplníme plnkou akurát po okraj a navrch položíme hviezdičku. Vyšľahaným bielkom potrieme horné cesto a dáme piecť na asi 15 minút. Po upečení necháme koláčiky pár minút vychladnúť pred tým, než ich opatrne vyberieme z formičiek.