Zase raz som si po inšpiráciu do pečenia išla smerom na sever a teda mám pre vás ďalší typ mäkučkých kysnutých buchtičiek voňavých po kardamóme, tento raz plnených vanilkovým krémom a obalených v kokose. To sú nórske buchtičky Skolebrød (alebo doslova školský chlieb, lebo sa takáto buchtička často podávala ako dezert ku školskému obedu – to je sen!). Na prípravu sú veľmi jednoduché, netreba nič vaľkať, krájať ani zatáčať. S poriadnou dávkou vanilkového krému sú neodolateľné.
V recepte nájdete postup na žĺtkový vanilkový krém, ale ak by ste chceli rýchlejšiu alternatívu, môžete kľudne použiť vanilkový puding. Nechajte ho poriadne zhustnúť a vychladnúť a výsledok bude takmer rovnaký. Ak si predsa len vyrobíte vanilkový krém podľa receptu, môžete ho ešte vylepšiť tým, že doň primiešate semiačka z rozrezaného vanilkového lusku.
Recept na cca 14 buchtičiek
Ingrediencie:
- 350 ml mlieka
- 60 g masla izbovej teploty
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček instantného droždia
- 2 lyžičky mletého kardamómu (alebo škorice)
- 480 g hladkej múky
- 1 vajíčko na potretie
- 50 g práškového cukru
- 1 hrnček strúhaného kokosu
Vanilkový krém
- 3 žĺtka
- 50 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 250 ml mlieka
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- extra: semiačka z 1 vanilkového lusku
Postup:
- Mlieko s maslom zohrejeme v hrnci tak, aby boli teplé, ale nie horúce. Prípadne ich necháme chvíľu vychladiť. Studené aj horúce mlieko nebude dobre aktivovať droždie. Do teplého mlieka pridáme cukor a droždie a necháme 10 minút odležať. Na povrchu by sa mali vytvoriť bublinky.
- Vo veľkej mise zmiešame múku a korenie a prilejeme mlieko s droždím. Všetko pekne premiešame a hákovým nástavcom cesto vymiesime, až kým sa nebude pekne odlepovať od strán misy. Misu prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
- Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém. V malom hrnci zmiešame mlieko, cukor a vanilku a postupne zohrievame. V miske zmiešame žĺtka so škrobom do bledej zmesi a následne prilejeme trošku horúceho mlieka a premiešame. Ešte dva razy tento postup zopakujeme, prilejeme trošku horúceho mlieka a premiešame (chceme tým predísť tomu, aby sa zo žĺtok pri kontakte s horúcim mliekom stala praženica), až celý obsah misky vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a miešame, až kým krém nezhustne.
- Hotový hustý krém preložíme do misky a celý jeho povrch prikryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa krému dotýkala. Touto formou sa nevytvorí kožka. Krém dáme do chladničky vychladnúť.
- Vykysnuté cesto ešte trošku premiesime na pomúčnenom povrchu a vytvoríme z neho 14 guličiek rovnakej veľkosti (uľahčíme si to tak, že najprv cesto rozdelíme na polovice a z každej vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na rovnakých 7 kusov. Vezmeme si kus cesta, vytvarujeme guľu, vložíme ju do dlane a gúľaním o pevný povrch s miernym tlakom ju ešte uhladíme.
- Buchtičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s asi 5 cm medzerami od seba, prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 175 °C. Do každej buchtičky zhora vytvoríme jamku. Môžeme použiť koniec varechy a jamku potom pekne roztiahnuť. Do tejto jamky vložíme lyžicu vanilkového krému (alebo toľko, koľko sa zmestí, môže aj pretŕčať). Povrch buchtičky okolo krému potrieme vymiešaným vajíčkom a dáme na 15 minút do rúry.
- Zatiaľ si pripravíme cukrový sirup a kokos. V miske zmiešame práškový cukor s 2 lyžicami vody. Vychladené buchtičky potrieme sirupom a posypeme kokosom. Vanilkový stred nepotierame ani neposýpame, aby sa zachoval pekný žltý kruh. A máme hotovo a môžeme sa do nášho školského chlebíka zahryznúť.