Welsh cakes alebo čajové koláčiky pôvodom z Walesu, sú zaujímavým stretnutím lievancov a sušienok. Chutia dobre teplé aj studené, samotné ale aj natreté lekvárom, na raňajky alebo ku poobednej káve.
Ja osobne ich mám najradšej s lyžicou kyslej smotany a čerstvým lesným ovocím.
Na celkom dobrú várku nám postačia úplne základné suroviny, čo sa nájdu v každej kuchyni. To čo im dodá tú špeciálnu chuť je muškátový oriešok a sušené brusnice (ak ako ja nemáte radi hrozienka). Ich zvláštnosťou je, že aj keď sú vyrobené z cesta podobného sušienkam, pripravujú sa na panvici.
Recept na 24 koliečok
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček kryštáľového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 115g studeného masla nakrájaného na malé kocky
- 2 vajíčka vymiešané s lyžicou mlieka (tak aby spolu tvorili 3/4 hrnčeka)
- 1 hrnček hrozienok alebo sušených brusníc
- servírovanie: džem, kyslá smotana, čerstvé ovocie
Postup:
- V mise zmiešame suché ingrediencie.
- Pridáme kocky masla a rukami ho vypracujeme do múčnej zmesi, až kým sa úplne nevstrebá a zmes nadobudne konzistenciu podobnú strúhanke.
- Rovnomerne primiešame brusnice.
- Pridáme mlieko s vajíčkom a poriadne cesto premiesime, až kým nebude držať pokope. Vytvoríme si z neho dva gule.
- Na pomúčnenom povrchu si prvé časť cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 0,6 cm. (druhú časť zatiaľ odložíme do ladničky) Okrúhlimi vykrajovačkami z cesta vykrojíme koliečka.
- Rozohrejeme veľkú panvicu bez oleja na miernom ohni. Koliečka na nej opečieme z každej strany do zlatova (asi 2 minúty). Pozorne sledujeme, aby sa nám nesplálili.
- Hotové Waleské sušienky podávame len tak alebo s lyžičkou smotany, džemom alebo čerstvím ovocím.