Brusnicové scones s bielou čokoládou

Keď som v piatok na trhu medzi čučoriedkami a malinami zbadala čerstvé brusnice, hneď som si predstavila tieto mäkkučké voňavé koláčiky a ako si na nich pochutnám s čajom a knižkou v nejaké chladné septembrové ráno.

Tradičné anglické okrúhle scones so smotanou a džemom mám na zozname mojich obľúbených a vždy, keď sa ocitnem v Británii si ich rada dám v nejakej miestnej kaviarni, ale odkedy som skúsila ich americký trojuholníkový variant – vždy s nejakou inou príchuťou (najradšej tou tekvicovou ale čučoriedkovo-citrónové sú tiež top ), akosi im pri pečení vždy dám prednosť. Sú skvelé ako dezert ku káve, ale rovnako potešia každého, kto má rád sladké raňajky.

Čerstvé brusnice sú na Slovensku zriedkavým sezónnym ovocím takže som sa vytešovala, že som ich takto neplánovane vychytala. Cez víkend som vám pripravila recept, aby ste si ich tiež stihli užiť. Ešte na nich nejaký ten týždeň natrafíte. Prípadne ich môžete zameniť za sušené brusnice.

Kyselkavá chuť brusníc je dokonale vyvážená sladkou čokoládou a krehkým maslovým cestom.

S prípravou aj pečením máte scones za 45 minút na stole. Pre extra krémovú chuť ich môžete dozdobiť tvarohovou polevou.

Trojuholníky treba opatrne premiestniť na plech, aby si cesto udržalo tvar. Môžete experimentovať a nakrájať cesto do iného tvaru alebo z neho vykrojiť kruhy.

Z tohto receptu vám vyjde 8 pomerne veľkých scones. Je na vás, či ich prekrojíte ešte na polovicu a zdvojnásobíte si tak počet porcií.

Ingrediencie:

2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky

pol hrnčeka hnedého cukru

1 vanilkový cukor

1 a pol lyžičky prášku do pečiva

pol lyžičky sódy bikarbóny

štipka soli

113g studeného masla nakrájaného na malé kocky

1 vajíčko

1 kelímok (140g) gréckeho jogurtu

100g bielej čokolády nasekanej na malé kúsky

1 a pol hrnčeka čerstvých brusníc

Poleva:

2 lyžice tvarohu

3 lyžičky mlieka

1 lyžička medu

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 200°C. Pripravíme si plech s papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešame sypké suroviny. Pridáme do nej maslo a ručne ho zapracujeme do múky, až kým sa nevstrebe a nevznikne nám zmes podobná omrvinkám.
  3. V miske zmiešame vajíčko a jogurt, ktoré potom vylejeme do múčnej zmesi. Varechou opatrne premiešame, až kým sa cesto nespojí, ale netreba to prehnať, aby scones neboli tvrdé.
  4. Do cesta pridáme čokoládu a brusnice a rovnomerne ich rozmiešame.
  5. Z cesta vytvoríme gulu, ktorú položíme na pomúčnený povrch a ručne alebo valčekom z neho vyvaľkáme asi 2cm hrubý kruh. Pomúčneným nožíkom ho nakrájame na 8 trojuholníkov, ktoré poukladáme na pripravený plech aspoň 1cm od seba. Pečieme 30 minút. Necháme vychladnúť.
  6. Na polevu zmiešame všetky suroviny v miske. Pred podávaním scones ozdobíme polevou buď lyžičkou alebo cez zdobiaci sáčok s malou dierkou.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top