Nedávno som si rozšírila moje granolové horizonty o veľký objav: pohanku! Možno by ste si mysleli, že surová pohanka nie je najlepším základom do vašich raňajok, ale najprv musíte vyskúšať túto granolu. Ďalším objavom bolo, že úplne úžasná prírodne sladká a chrumkavá granola sa dá vyrobiť aj bez ovsených vločiek. V tomto recepte okrem pohanky nájdete niekoľko druhov semiačok a kokosové čipsy, a všetko sa krásne pozliepa dokopy vďaka banánu a javorovému sirupu.
Nemusíte sa báť, že by pohanka bola horká alebo príliš tvrdá. Po upečení sa všetky ingrediencie zlepia dokopy a vznikne chrumkavá zmes voňavá po škorici a jemne sladká po banáne. Možno skončíte ako ja, sklonená nad ešte horúcim plechom, kým rukou vyjedáte zlepené kúsky a dúfate, že vám niečo ostane aj na zajtra.
Samotnej granole nič nechýba, ale hustý jogurt a hŕsť lesného ovocia je vždy dobrým prídavkom.
Recept na granolu
Ingrediencie:
- 1 hrnček surovej pohanky lámanky
- 1/2 hrčenka tekvicových semiačok
- 1/2 hrnčeka slnečnicových semiačok
- 2 lyžice sezamových semiačok
- 1 hrnček kokosových čipsov
- 1 lyžička škorice
- štipka mletého zázvoru
- štipka soli
- 1 zrelý banán
- 4 čerstvé vykôstkované ďatle (alebo 8 sušených namočených vo vode na 10 minút)
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžice javorového sirupu
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešame pohanku, semiačka, kokos, korenie a soľ.
- V menšej miske vidličkou roztlačíme banán na kašu, pridáme ďatle, ktoré tiež vidličkou roztlačíme alebo použijeme mixér.
- Do semiačok pridáme banán s ďatlami, olej a javorový sirup a všetko poriadne premiešame.
- Granolu rozložíme na plech vystlatý papierom na pečenie do tenkej vrstvy a pečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov asi 25 minút. V polovici pečenia granolu premiešame. Nakoniec necháme úplne vychladnúť a skladujeme v uzatvorenej nádobe.