Domáca jablková granola

Granola pre mňa často plnila úlohu rýchlych raňajok, občas chutnej desiaty, ale boli aj časy, kedy som ňou na intráku zaháňala chúťky na sladké o deviatej večer.

V každom čase ale platilo, že som ju milovala. Kupovala som si ju v obchode, najradšej s kusancami čokolády. Potom začali vyrábať tú úžasnú škoricovú, ktorá sa hneď stala mojou favoritkou. S mojou miskou granoly som sa cítila veľmi fit. Ako som si ale na nej takto roky bez výčitiek pochrumkávala, jedného dňa som zistila, že vôbec nie je taká zdravá, ako sa tvári. So sklamaním som si prečítala tú tabuľku nutričných hodnôt, ktorej síce stále úplne nerozumiem, ale šokovala ma natoľko, že som si granolu prestala kupovať. Ukázalo sa, že okrem orieškov do nej zamiešali poriadnu odmerku cukru a tuku.

Ale to vôbec nevadí, lebo granolu si môže vyrobiť každý sám doma – a môže si do nej zamiešať, čo sa mu zachce. Ako si všimnete, ani moja granola nie je kompletne cukrfree, ale mám dobrý pocit z toho, že presne viem, čo som si do misky nasypala. S množstvom ingrediencií sa dá hrať. Aby sa dobre pripiekla dokopy, treba nejaké tekuté „lepidlo“, ale v mojom recepte nájdete tie zdravšie varianty.

V tomto recepte sa stretli moje obľúbené jesenné chute. Pečenie vám rozvonia celú kuchyňu. Kľudne si pridajte, čo máte radi, od ľanových či chia semiačok až po sušené ovocie alebo aj tú čokošku. Stačí ich primiešať do hotovej upečenej granoly.

U nás doma mala taký úspech, že padla do týždňa a manžel poznamenal, že by som ju mohla robiť častejšie. Lepšiu recenziu vám ani nemôžem dať.

Ak by vám zachutila až tak, že si chcete pripraviť rovno dvojtú dávku, lepšie je upiecť ju na 2 krát alebo na 2 plechoch, aby sa všetky kúsky rovnako opiekli

Recept na domácu jablkovú granolu

Suroviny

  • 4 hrnčeky ovsených vločiek
  • 1 hrnček nasekaných orechov (pekanové sa do tejto jesennej kombinácie špeciálne hodia)
  • 1/2 hrnčeka kokosu
  • 1/3 hrnčeka jablkového pyré
  • 1/3 hrnčeka sezamových semiačok
  • 1/2 hrnčeka tekutého olivového oleja
  • 1/3 hrnčeka javorového sirupu alebo medu (kto to má rád sladšie si môže pridať 3 lyžice hnedého cukru)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška

Postup

  • Rúru predhrejeme na 170 stupňov a veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešame vločky, orechy, kokos, soľ a korenie.
  • Pridáme tekuté ingrediencie a všetko poriadne premiešame, tak aby sa granola lepila.
  • Granolu vysypeme a rovnomerne rozložíme na plech.
  • Pečieme asi 45 minút s tým, že každých 15 minút granolu vareškou premiešame, aby sa nespálila. Výsledkom by mala byť suchá, dozlatova opečená, chrumkavá granola – ak sa vám zdá ešte vlhká, nechajte dopiecť.
  • Necháme vychladnúť a skladujeme v uzatvorenej nádobe.

Napíš čo si myslíš

Scroll to top