Obdobie piknikov, záhradných posedení a slnenia sa na tráve je pomaly tu, tak ho privítajme najvyššiou formou piknikového umenia, a to anglickým čajovým dýchankom. Vytiahnite letné midi šaty a porcelán. Stretneme sa v záhrade. Ešte teplé scones plnené malinovým džemom a smotanou zapijeme vanilkovou „londýnskou hmlou“ a hádam nám nezaprší.
Väčšina tradičných kaviarní a čajovní v anglicku má vo svojej ponuke Afternoon Tea, ktorý si nemusíte objednať o piatej, ale podávajú ho okolo toho času. Keď si ho objednáte (a v slávnych podnikoch ako hotel Ritz za to viete nechať aj 60 eur), prestrú pred vás čajník s čiernym čajom, samozrejme džbánik s mliekom, a k tomu, podľa toho, akú hladnú verziu ste si vybrali, etažér plný koláčikov a toastov. Hlavný čajový koláčik v tomto zátiší je práve klasický anglický scone. Možno dostal aj vlastné poschodie na etažéri. K nemu vám naservírujú aj misku s džemom a clotted cream, ktorý som u nás zatiaľ nikde neobjavila a teda sa uspokojím s kyslou smotanou.
Na náš dýchánok som ale tradičné scones ešte trochu vylepšila. Môžete si ich upiecť do 2 príchutí. Klasický recept, ktorý je už tak výborný s príchuťou earl grey a pomaranča, môžete ešte obohatiť o čučoriedky.
Londýnska hmla je earl grey vyluhovaný v teplom mlieku, s kvapkou vanilkovej esencie. Skúste si do neho vyluhovať aj trochu sušenej levandule.
Recept na 10 scones
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 50 g kryštáľového cukru
- štipka soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- obsah 2 earl grey čajových sáčkov
- kôra z jedného pomaranča
- 80 g studeného masla
- 65 g kefíru
- 65 g kyslej smotany
- 1 vajíčko
- (podľa chuti hŕsť mrazených čučoriedok)
Poleva:
- 3 lyžice pomarančovej šťavy
- práškový cukor
Postup:
- V miske zmiešame smotanu, kefír a vajčko.
- V mise zmiešame suché ingrediencie (múku, čaj, cukor, soľ, kôru a prášok do pečiva).
- Maslo nakrájamé na malé kocky a prstami ho zapracujeme do múčnej zmesi, až kým sa štruktúra nebude podobať omrvinkám.
- Prilejem smotanovú zmes do sypkej a opatrne zmiešame. Ak robíme čučoriedkové scones, teraz je čas pridať čučoriedky. Nebojte sa, ak sa vám cesto zafarbí, po upečení to nebude vidieť.
- Pripravíme si pomúčnenú podložku a zmes na ňu vysypeme. Niekoľko minút cesto miesime. Vytvarujeme z neho obdĺžnik, ktorý následky preložíme na seba a zapracujeme do nového obdĺžnika, opakujeme. Nakoniec ešte raz zložíme napoly a vypracujeme do asi 4cm vysokého cesta.
- Pomúčnime okraje okrúhlej vykrajovačky na sušienky a vykrojíme z cesta scones, ktoré poukladáme na papierom vystlaný plech. Zvyšné cesto znovu vypracujeme a vykrojíme. Pripravené scones ešte na pol hodinu skryjeme do chladničky (alebo aj mrazničky) a rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Zatiaľ si pripravíme polevu. Do misky vylejem šťavu z pomaranča. Pridávame cukor, až kým nám zo šťavy vznikne hustá, ale stále tekutá stredne priehladná poleva. Ak ju chceme zriediť, pridáme viac šťavy.
- Scones pečieme 20 minút. Po vychladnutí ich polejeme polevou.
- . Podávame prekrojené s džemom s lyžicou kyslej smotany.