Na tieto krehké srdiečkové sušienky ste iste už niekde narazili. Moju prvú Palmier som ochutnala v jednej katalánskej dedinke, poliatu čokoládou. Pôvodom sú ale z Francúzska a svoje meno majú požičané od palmových listov, ktoré majú pripomínať. Pôsobia ako cukrárske dielo, a pritom vám na túto dobrotu stačia iba 2 ingrediencie a pár minút.
Všetko, čo na Palmier sušienky potrebujete je lístkové cesto a kryštálový cukor. Cukor sa valkaním dostane do povrchu celého cesta a pri poskladaní tvorí vrstvu medzi jednotlivými zhybmi. Pečením sa roztopí a krásne skaramelizuje, čo spôsobí, že sušienka pekne drží pokope a má jemný karamelový nádych.
Základný recept môžete ozvláštniť mnohými spôsobmi. Okrem cukru môžete cesto poprášiť škoricou alebo naň nastrúhať čokoládu. Pozor ale na nejaké tekuté plnky, ktoré by ľahko zo srdiečka vytiekli.
Klasický tvar srdiečka je výsledkom jednoduchého skladania cesta z protiľahlých strán. Namiesto skladania môžete cesto aj zrolovať a vznikne niečo ako dvojtý slimák.
Recept
Ingrediencie:
- 1 balenie obdĺžnikového rozvaľkaného lístkového cesta
- cca 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
Môžeme pridať:
- škoricu
- nastrúhanú čokoládu
- čokoládovú polevu
Postup:
- Na pracovnú dosku rovnomerne vysypeme kryštálový cukor do rozmeru cesta, ktoré naň následne položíme. Cesto zhora rovnako posypeme vrstvou cukru a jemne prejdeme valčekom, aby sa cukor do cesta prilepil.
- Základné a výborné sušienky končia tu, ale ak chceme trošku inú príchuť, môže cesto ešte posypať troškou škorice alebo naň postrúhať čokoládu.
- Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Ak chceme srdiečkový tvar sušienok, budeme cesto skladať. Môžeme ho ale aj zrolovať, čo spôsobí viac okrúhly slimákový tvar a vzor. Ako prvé preložím dlhšie okraje cesta smerom do stredu. To zopakujeme teraz už s preloženými okrajmi, takže budú preložeé dvojmo a vznikne nám dlhý roztvorený pás. Zložíme obe strany k sebe a opatrne nožíkom šúlok nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky, ktoré rukami upravíme do srdiečkového tvaru a položíme na plech. Nebojte, aj keď sa vám bude zdať, že to ako srdiečko nevyzerá, pečením sa to všetko ešte zmení.
- Pečieme asi 13 minút alebo do zlatista. Necháme chvíľu odstáť na plechu.
- Hotové sušienky môžeme ešte poliať alebo z polovice namočiť do čokoládovej polevy.